Saturday, January 22, 2011

Oh ! bergedil ayam..

bergedil-gedil!

weeeewittt!
entry kali ni mau ckp sal bergedil kesukaan kuh. dolu2.. idak ler ak sior nak makan bergedil sb dga nama pun cm pelik an3? ak igt an bergedil ni cm organ2 dalaman ayam/ lembu ke.. tp bile tgk org makan.. baru ak tau ia hanyalah sejenis makanan tak bersalah yg mengandungi kentang + isi ayam/ daging. hikhik.. smp skg ni fav ak douh. boleh je ak makan nasi nan bergedil shj. bukan ak ta pena wat time praktikal dolu2.. lg 1, JIMAT oke.

ehmm tamau lah membebel panjang2. post kali ni hnyalah utk share resipi bergedil kesukaan shayeeeeeee!


p/s: kpd sape2 yg wat, sila beri ak 1pinggan oke! WAJIB.. hakhak

BAHAN A :

1. Ayam (dicincang/dimayang halus)
2. Daun Bawang (dicincang/dimayang)
3. Bawang (dicincang/dimayang)
4. Cili Merah (dicincang/dimayang)
5. Ubi Kentang (direbus)

BAHAN B :

1. Serbuk Perasa (Ajinomoto atau Cukup Rasa Maggi, aku prefer Cukup Rasa)
2. Putih Telur (putih sahaja, kuning xmo)
3. Serbuk Cili (optional)

CARA PENYEDIAAN :
  1. Bahan A tadi tu dicampur dan digaul sekali. Pastikan ubi rebus korang tu betul-betul empuk, kalo tak mau berketul-ketul ubi tu mase korang makan nanti.
  2. Masukkan Bahan B (kecuali putih telur). Gaul sebati dengan Bahan A tadi. kalo korang rase cam nak tambah ag bahan-bahan cam bawang, cili pe sume tu, masukkan sekarang.
  3. Ok, sekarang ni part menggoreng. Korang penah buat cucur? @ sekadar tengok mak korang masak cucur? hah, macam tu laa lebih kurang proses nak goreng bergedil ni. Korang gentel2kan bahan tadi tu (pakai tangan sudehh) ikut saiz yang dikehendaki, pastu celupkan dengan putih telur tu.
  4. Mula-mula mase korang gentel tu mungkin lembik sikit sebab daging ayam tu memang lembut sikit berbanding daging lembu. Sedikit renyah tapi sedap! Petua kalo korang malas nak gentel lame2 bergedil tue, amik sket terus celup jek dalam putih telur tu.
  5. Pastikan korang panaskan minyak betul2 (bajet2 cam korang selalu nak goreng nugget tu). pas2 masuk bergedil korang yang bersalut putih telur tu. Agak2 dah nampak cam kuning keemasan (ase cam chef plak aku heheh), korang angkat dan toskan minyak berlebihan.
  6. Bergedil ayam ni sesuai dimakan begitu sahaja @ dicicah bersama sos =)
ap2 pun, mau cakap maceyhh at tuan yg mengizinkan ak mengopy resipi ini.. Yusoff Hafizz iaitu BF kpd mybabe, Ros Hanisah. <-- klu ase2 nak bkenalan, type je name mereka di FB oke =))

No comments:

Post a Comment